Cum putem gati legumele la perfectie.

Cand vine vorba despre gatit, multi dintre noi se lovesc de diverse probleme in bucatarie. Iar tuturor ni s-a intamplat, la un moment dat, sa dam gres in prepararea corecta a legumelor ori gatindu-le prea mult si alterandu-le textura, gustul si proprietatile nutritive, ori servindu-le nefacute la masa. Pentru a evita repetarea acestor situatii neplacute care pot ruina complet un fel de mancare cu potential extraordinar, cei de la Brightside au decis sa sara in ajutorul nostru cu un set de reguli simple ce vizeaza timpul optim de gatire - prajire, gatire la aburi, fierbere si coacere - al principalelor legume pe care le folosim in bucatarie. Sa descoperim, asadar, cum putem gati legumele la perfectie.

  • Morcovi

Prajire - rondele/bastonase: 4-6 minute;

La aburi - rondele: 10-13 min;

Fierbere - rondele: 8-10 min, morcovi intregi: 20-30 min;

Coacere - felii: 40-45 min, la 180°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 1
@pixabay

  • Anghinare

Prajire - pana devine aurie;

La aburi - intreaga: 30-40 min, doar miezul: 15-25 min;

Fierbere - intreaga: 25-30 min, doar miezul: 15-20 min (tineti la inmuiat miezul intr-un amestec de 1 L apa si zeama de la o lamaie, timp de o ora inainte de fierbere);

Coacere - intreaga: 60 min., la 180°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 2

  • Sparanghel

Prajire: 5-8 minute, la foc moderat;

La aburi: 8-12 minute;

Fierbere: 7-8 minute;

Coacere: 15-20 minute, la 200°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 3

  • Fasole uscata

Prajire - Fasolea deja fiarta se trage la tigaie timp de 5-10 minute;

La aburi - 2,5-3 ore (dupa ce a fost tinuta in apa timp de 24 de ore);

Fierbere - 5-6 ore (fara a fi inmuiata inainte); 40-80 minute (daca a fost inmuiata in apa cu 24 de ore inainte de gatire);

Coacere - 1 ora, la 150°C (dupa inmuiere in apa timp de 24 ore).

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 4

  • Varza de bruxelles

Prajire - felii: 2-3 minute;

La aburi: 7-10 minute;

Fierbere - proaspata: 5-7 minute; congelata: 10-12 min.;

Coacere: 30-35 min., la 200°C.


Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 5

  • Broccoli

Prajire: 5-7 min.;

La aburi: 5-10 min.;

Fierbere: 4-8 min.;

Coacere: 25 minute, la 180°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 6

  • Conopida

Prajire: 15-20 min. (cruda); 7 min. (prefiarta);

La aburi: 30 minute;

Fierbere: 10-15 minute;

Coacere: 20 min., la 180°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 7

  • Porumb

Prajire - boabele: 3-5 min.; porumb intreg: 30-40 min.;

La aburi - porumb intreg: 15-30 min. (in functie de cat de fraged este);

Fierbere - porumb intreg, tanar: 10-15 min.; trecut: 50 min. - 2 ore;

Coacere - in staniol: 30-40 min., la 200°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 8

  • Vinete

Prajire - cuburi (1 cm): 10 min.; rondele: 5-7 min.;

La aburi - rondele/felii: 20-30 min.;

Fierbere - felii: 20-30 minute;

Coacere - felii: 30 min., la 190°C; vinete intregi medii (150-250g): 30 min. la 200°C; vinete intregi mari (250-300g): 40 min., la 200°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 9

  • Cartofi dulci

Prajire - bucati lungi: 20-25 min., la temperatura moderata; felii mari: 20-25 min. (dupa parjire se adauga 3 linguri cu apa si se astupa recipeintul de gatire cu un capac); prefiert: 5-7 minute;

La aburi - cuburi/felii subtiri: 20-30 min.;

Fierbere - cuburi, bucati mari: 15-25 min.;

Coacere - bucati/rondele: 30 min.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 10

  • Ceapa alba

Prajire - cuburi/sferturi: 10 min.;

La aburi: 5 minute;

Fierbere: 10 minute;

Coacere: 30-35 min., la 200°C.


Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 11

  • Dovlecei

Prajire - rondele: 5-7 min. pe fiecare parte;

La aburi - rondele/cuburi mari: 20-25 min.;

Fierbere - bucati mari, fara samburi si coaja: 15-20 min.; felii subtiri: 10 min.;

Coacere - bucati: 20 min., la 200°C; dovlecei intregi: 35 min.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 12

  • Dovleac

Prajire - felii, pe ambele parti, la foc moderat: 15 min.;

La aburi - felii: 20-30 min.;

Fierbere - felii: 20-30 min.;

Coacere - felii: 20-25 min., la 200°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 13

  • Varza alba

Prajire - trasa la tigaie: 30-40 min.;

La aburi - tocata: 20-30 min. (in functie de fragezime);

Fierbere - tocata: 15-25 min. (in functie de fragezime);

Coacere - felii: 35-45 min., la 180°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 14

  • Ardei gras

Prajire - intreg, la foc moderat: 15 min.; taiat rondele, la foc mic: 10 min.;

La aburi: 2-4 min.;

Fierbere: 3 minute;

Coacere: 15 min., la 200°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 15

  • Cartofi

Prajire - bucati, la foc moderat: 20-25 min.; cartofi noi: 12-15 min.;

La aburi: 35 minute;

Fierbere: 20-25 minute;

Coacere: rondele/bucati: 25-30 min., la 180°C; cartofi noi: 15-20 min., la 180°C; cartofi in coaja: 60-90 minute.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 16

  • Sfecla rosie

Prajire - tocata, la foc moderat: 20 minute;

La aburi - cuburi/felii subtiri: 20-30 minute;

Fierbere - 40-80 minute (in functie de marime);

Coacere - intreaga, in staniol sau intr-un vas acoperit: 1 ora, la 180°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 17

  • Fasole verde

Prajire - congelata: 15 min.; proaspata: 10 min.;

La aburi: 15-25 min. (in functie de marime si varsta);

Fierbere - proaspata: 5-7 min., congelata: 10-12 min.;

Coacere: 30-45 min., la 200°C.

Experti in bucatarie: Timpul perfect de gatire a legumelor - Poza 18