Indemanare si divertisment.

O jucarie din lemn populara in Japonia de mai bine de 300 de ani a inceput sa devina din ce in ce mai indragita de tinerii din Romania. Kendama este un joc de indemanare ce presupune o buna coordonare trup-minte-privire si are ca scop, pe langa divertisment, dezvoltarea concentrarii si a echilibrului jucatorilor.

Jocul Kendama inseamna, de fapt, aruncarea unei mingii si prinderea ei in bat sau in una dintre cele trei cupe care alcatuiesc jucaria. "Ken" este manerul jucariei ce are forma de sabie, in timp ce mingea legata cu ata de acesta se numeste "tama". Mingea prevazuta cu o gaura poate intra in varful manerului sau poate fi prinsa de una dintre cele trei cupe de marimi diferite - una medie la capatul celalalt al manerului si alte doua (una mica si una mare) asezate transversal pe maner.

Sutele de variante de jonglerie cu acest obiect din lemn au crescut de-a lungul timpului popularitatea acestui joc in randul copiilor si al adultilor.

Kendama isi are originile in mai multe culturi, nu doar in cea japoneza, existand jocuri similare in diferite parti ale lumii. Daca in Franta jocul se numea "bilboquet", britanicii denumeau acest joc "cup-and-ball", germanii ii spuneau "Kegelfand" iar spaniolii, "balero". Principiile jocului sunt mereu aceleasi chiar daca jucaria are un numar diferit de cupe, in functie de regiunea in care se gaseste.

Dupa o perioada in care jucaria a fost dat uitarii, la scurt timp dupa terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost redecoperita si readusa in atentia oamenilor. Forma actuala a kendamei a fost ilustrata de Issei Fujiwara in anii '70, iar regulile jocului au fost stabilite in anul 1975, dupa infiintarea Asociatiei Kendama din Japonia. Aceasta asociatie non-profit se ocupa de coordonarea activitatilor grupurilor locale de kendama din Japonia si de organizarea concursurilor nationale si internationale.

Manuirea kendamei se invata in timp si pentru a deveni expert in acest joc trebuie sa te documentezi un pic cu privire la tehnicile de manevrare a jucariei si sa exersezi serios.

La nivel global, Kendama este in momentul de fata un adevarat fenomen. "Oamenii nu erau atat de atrasi de acest joc in trecut. Kendama nu era decat un jucarie plictisitoare pentru copii", spune Tamotsu Kubota, directorul Retelei Globale de Kendama (retea aparuta in 2012 cu scopul de promovare a acestui joc in toata lumea). "Atunci mi-am dat seama ca vreau sa schimb perceptia lumii asupra acestui joc pentru ca toata lumea sa realizeze cat de uimitor si interesant este", a continuat acesta, portivit japantimes.co.jp.

Kendama a luat cu asalt Statele Unite inca din 2006, cu doi ani inainte sa ajunga la noi. "Mie imi place kendama pentru ca iti deschide mintea. Fie ca vorbim despre lumea sportiva, sau de viata in general, natura complexa a miscarilor specifice kendamei ne schimba modul de a percepe per total lumea. Cred ca succesul pe care il are acum se datoreaza si aparitiei sale intr-o era digitala. Oamenii sunt foarte receptivi la jocurile clasice, care nu implica tehnologie", a spus Colin Sander, un impatimit al acestui joc, celebru pentru jongleriile sale cu kendama postate pe YouTube.

Fiind mai mult decat o banala jucarie, fiind o modalitate inedita de impleti divertismentul cu abilitatile de indemanare, logica si concentrare, nu este de mirare ca vedem din ce in ce mai multi copii si oameni in toata firea pe strazi, in parcuri si in locurile de recreere hipnotizati de kendama.