Nu exista om caruia sa nu-i fi trecut pe la urechi greseli de exprimare. Limba romana este o limba complexa si din cauza neatentiei, dar mai ales a necunoasterii normelor lingvistice, multi romani inventeaza cuvinte sau le folosesc gresit. Haideti sa vedem care sunt greselile cel mai des intalnite in limbajul romanilor.
- Vroiam/Voiam
"Vroiam" este unul dintre cele mai des folosite cuvinte de romani. Si este complet gresit. In limba romana, vointa se poate exprima prin verbul "a vrea" si "a voi". Astfel, pentru verbul "a vrea", forma imperfect, persoana I, singular si plural este "vream", iar pentru "a voi" este "voiam". Prin amestecarea celor doua forme s-a nascut varianta gresita "vroiam".
- Mi-ar place/Mi-ar placea
Forma corecta de infinitiv a acestui verb este "(a) placea" si nicidecum "(a) place". Conditionalul-optativ se formeaza cu ajutorul verbului "a avea" si din acest motiv, corect este "Mi-ar placea sa te vad diseara", nu "Mi-ar place sa te vad diseara".
- Aibe/Aiba
Forma corecta de conjunctiv prezent a averbului "a avea" este "sa aiba". Cu toate acestea, exista multi vorbitori care folosesc varianta gresita, adica "sa aibe".
- Dragele/Dragile
Adjectivul "drag" are, la feminin, forma "draga" (barbat drag/femeie draga). Asadar, potrivit normelor academice DOOM2, pluralul cuvantului "draga" este "dragi", nu "drage". Astfel, vom spune "dragile mele prietene" si nu "dragele mele prietene".
- Servici/Serviciu
Sunt foarte multe persoane care uita de "u" si spun "servici", ceea ce nu este corect. Forma corecta este intotdeauna "serviciu", indiferent ca este vorba de locul de munca, de o actiune prestata in interesul cuiva, de o obligatie, de actiunea de a servi sau de o regula din sport.
- Numai/Doar/Decat
"Numai" si "Doar" sunt permise exclusiv in context afirmativ. Exemplu: "Barbatul a mancat numai/doar un mar, dupa care s-a ridicat de la masa"
Cuvantul "Decat" se foloseste in contextul unui verb aflat la forma negativa. Exemplu: "Barbatul nu a mancat decat un mar, dupa care s-a ridicat de la masa".
- Tigare/Tigara
Cuvantul "tigare" nu exista in limba romana, desi este folosit de o mare parte din populatie. Forma corecta este "tigara".
- Insumi/Insami
Sunt anumite persoane care folosesc gresit cele doua pronume. Lucrurile sunt destul de clare, potrivit regulilor gramaticale: "eu insumi" - este forma corecta pentru persoana I, masculin, singular, pe cand "eu insami" este forma pentru feminin.
- Servim masa
"Mergem la restaurant sa servim masa" - poate ati auzit multe persoane exprimandu-se in acest fel, insa este gresit. Cei care servesc, la propriu, masa sunt ospatarii. Cei care vor sa se bucure de bucate se duc sa manance.
- Ca si
Pornita din intentia de a evita cacofoniile, constructia "ca si" a ajuns sa fie in mod eronat folosita chiar si atunci cand nu exista cacofonii. Exemplu gresit: "Ma bucur ca te am ca si prieten".