Noptile de vara sunt de-a dreptul infernale. Stim foarte bine cat de chinuitor este sa te zvarcolesti in pat, intre asternuturi si sa ai senzatia ca poti lua foc in orice clipa de la caldura din camera. Daca nu sunteti adeptii folosirii aparatului de aer conditionat in timpul somnului, va sarim in ajutor cu un set de sfaturi utile menite sa va faca somnul mai usor si mai racoros.
- Atentie la asternuturi
Pastrati asternuturile din satin sau poliester pentru noptile racoroase. Pe timp de vara este bine sa folositi asternuturi din materiale care pot respira precum bumbacul.
- Racoare instant
Puneti asternutul intr-o punga din plastic si apoi tineti-l la congelator timp de cateva minute, inainte de a merge la culcare. Chiar daca efectul nu va dura toata noaptea, veti simti diferenta.
- Uitati de pijamale
Renuntati la clasicele pijamale si alegeti o tinuta cat se poate de sumara pentru noptile toride. Varianta nud este si ea o optiune buna.
- Comprese reci
Daca simtiti ca va topiti de caldura puneti-va o compresa rece ca gheata pe frunte, gat, incheieturile mainilor, pe calcaie sau in zona din spatele genunchilor. Functioneaza de fiecare data.
- Fara imbratisari nocturne
Imbratisarile cu partenerul, pe timpul noptii, duc la cresterea temperaturii corporale.
- Un dus rece
Un dus rece, inainte de culcare, da un cu totul alt sens noptilor de vara.
- Bezna completa
Renuntati la lampile de veghe sau la luminile aprinse cand dormiti. Acestea sunt o sursa de caldura in plus.
- O cina usoara
Incercati, pe cat posibil, sa nu mai folositi aragazul sau cuptorul pe timp de vara. Si seara alegeti o cina cat mai usoara si racoroasa din cat mai multe legume si alimente care nu au nevoie de preapare termica.
- Electronicele
Scoateti din priza aparatele electronice care pot degaja caldura chiar daca sunt inchise, cum sunt televizorul sau computerul.
- Pozitia de dormit
Daca am spus mai sus ca nu incurajam imbratisarile nocturne pe timp de vara fierbinte, acum este momentul sa vorbim despre o pozitie ideala de dormit, speciala pentru temperaturile explozive. Asa-numita pozitie a vulturului (cu aripile larg desfacute in zbor) ce presupune tinerea bratelor si a picioarelor la o distanta cat mai mare de corp va va scapa de supraincalzire.