Folosirea cremelor de protectie solara este absolut necesara in timpul sezonului cald pentru a evita consecintele dezastruoase ale expunerii la soare cum sunt arsurile solare sau cancerele de piele. Mai ales cand vine mult asteptul moment in care plecam in concediu, oriunde ar fi el, este extrem de important sa avem la noi crema de protectie solara adecvata tipului nostru de ten.
Cum alegem crema de protectie solara care ni se potriveste cel mai bine
Gasirea factorului de protectie optim trebuie facuta in functie de tipul de piele, de puterea radiatilor UV si de carcateristicile produsului pe care il achizitionam.
Factorul de protectie solara notat SPF pe etichete este stabilit in urma masuratorilor facute in laboratoare si se refera la eficacitatea produsului si la nivelul de protectie a epidermei de razele ultraviolete tip B (UVB). Astfel, SPF-ul arata cantitatea de radiatii necesara provocarii arsurilor pe pielea unsa cu crema, fata de pielea neprotejata. Acest lucru inseamna ca folosirea unei creme sau lotiuni cu SPF 50, de exemplu, va duce la aparitia arsurilor solare doar daca ne expunem la o cantitate de radiatii de 50 de ori mai mari decat cele necesare arderii pielii neprotejate, conform med-as.ro.
Este bine de stiut ca SPF-ul nu are efect decat cel mult 2 ore si ca transpiratia dilueaza produsul ducand la reducerea practica de aproximativ 2 ori a indicelui teoretic, inscriptionat pe eticheta. De aceea este bine sa alegem, cand mergem la mare, produse rezistente la apa. Pentru eficacitate maxima, produsul trebuie aplicat pe piele in doza de 2mc/cm2 (aproximativ 3 grame - echivalentul a doua lungimi de deget) pe fiecare parte a corpului. In cazul in care nu se respecta aceste indicatii, produsul isi pierde din proprietati (o crema cu SPF 25, de exemplu, aplicata in cantitati mici, va va oferi protectia unei creme cu SPF 5).
Tipul de piele
Cu cat fototipul este mai mic, cu atat indicele de protectie trebuie sa fie mai mare. Fototipul reprezinta modul in care pielea reactioneaza cand este expusa razelor soarelui, in functie de caracteristicile fizice ale fiecaruia dintre noi. Astfel, au fost identificate sase fototipuri:
- Fototip I si II - Specific persoanelor cu pielea foarte deschisa la culoare, uneori cu o nuanta usor trandafirie a pielii, cu ochi verzi, albastri sau caprui deschis si par blond, blond spre saten sau roscat. In acest caz, factorul de protectie trebuie sa fie cat mai mare, undeva intre 30-50+;
- Fototip III - Intalnit in cazul persoanelor cu pielea de culoare medie, piele ce se arde moderat si se bronzeaza gradual, cu parul saten si ochii caprui. SPF recomandat: 15 - 30;
- Fototip IV - Piele mata, par saten - brunet, ochi caprui sau negri. SPF recomandat: 6-15;
- Fototip V - Par brunet, ochi negri, piele inchisa la culoare care se arde rar si se bronzeaza intens. SPF: 2-10;
- Fototip VI - Piele neagra, par negru, ochi negri. SPF: 2-10.
Razele ultraviolete
Ultravioletele de tip A (UVA) provoaca imbatranirea prematura a pielii, pe cand razele ultraviolete de tip B (UVB) duc la aparitia arsurilor pielii si la alte afectiuni mai grave cum este cancerul de piele. De cele mai multe ori, produsele care ofera protectie UVB contin si substante care porotejeaza impotriva UVA. Pe etichete, nivelul de protectie UVA si UVB este masurat cu ajutorul stelutelor, cinci stelute fiind nivelul maxim.
Compozitia cremelor si lotiunilor pentru protectie solara
Cele mai indicate sunt cremele si lotiunile bogate in ingrediente naturale care garanteaza siguranta sporita impotriva razelor UVA si UVB. Acestea pot fi: unt de cacao sau unt de shea, ceai verde, aloe verde, ulei de masline etc. Din compozitia produsului nu trebuie sa lipseasca nici oxidul de zinc si cel de titan, doua componente esentiale, non-toxice, care asigura crearea unei bariere de protectie intre epiderma si soare. Vitaminele C si E, coenzima Q10, extractul de ceai verde, extractul de rodie sau de merisor sunt subtante cu proprietati anticancerigene ce duc la incetinirea deteriorarii colagenului si lupta impotriva imbatranirii pielii, potrivit skincancer.org. Evitati, pe cat posibil, produsele pe eticheta carora apar ingrediente precum: parabeni, parfumuri sintetice, polyethylene Glycol, SLS, SLES, retinol, oxybenzone sau alte substante ce pot afecta fibrele de elastina ale pielii.