Odata cu varsta, oamenii incep sa isi prioritizeze relatiile cu cei din jurul lor si ajung sa se distanteze de persoane alaturi de care si-au petrecut momente importante din viata. Multi dintre noi facem acest lucru si multi tindem sa ne indepartam chiar si de cei mai apropiati membrii ai familiei, cum sunt parintii, luand legatura cu ei din ce in ce mai rar.
Ceea ce nu realizam este faptul ca acest lucru poate avea un impact negativ asupra starii de sanatate a parintilor sau bunicilor si asa singuri si obositi de incercarile vietii.
O echipa de experti din San Francisco a realizat un experiment la care au participat, timp de 6 ani, 1,600 de subiecti cu varsta medie de 70 de ani, pentru a incerca sa observe in ce masura este singuratatea un factor prezicator pentru declinul functionalitatii organismului uman si moarte. La sfarsitul experimentului s-a constatat ca subiectii care erau mereu singuri (fara rude sau prieteni care sa ia legatura cu ei) au avut o rata de mortalitate mai mare fata de cei care mai comunicau din cand in cand cu membrii familiei sau cu alti prieteni.
Un alt studiu publicat in jurnalul PLoS Medicine a scos la iveala faptul ca, daca ne referim la persoanele cu varste inaintate, legaturile sociale sunt la fel de importante pentru prelungirea vietii cum este pierderea kilogramelor in plus, in cazul persoanelor obeze.
"Relationarea cu oamenii este importanta nu numai pentru calitatea vietii, dar si pentru longevitate. De-a lungul istoriei, oamenii s-au bazat unii pe altii pentru supravietuire (pentru siguranta si alimentatie) si in ciuda progreselor moderne care ne ajuta astazi sa traim in mod independent, se pare ca relatiile dintre oameni au un impact fundamental asupra sanselor de supravietuire", a spus Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young din Utah.
Concluzia? Singuratatea joaca un rol vital in ceea ce priveste suferinta umana, mai ales in cazul persoanelor in varsta si poate duce la aparitia problemelor serioase de sanatate precum depresia, declinul cognitiv si chiar afectiunile cardiovasculare. Asadar, este esential sa vorbim cat mai des cu ai nostri si sa nu uitam de ei. Un simplu telefon le poate schimba viata.