Ne place sau nu sa credem, lenjeria de pat joaca un rol foarte important cand vine vorba despre calitatea somnului nostru. Pentru a avea un somn odihnior si sanatos, pe langa o saltea buna si perne confortabile, trebuie sa avem si o lenjerie de pat adecvata nevoilor noastre.
Cum alegem lenjeria de pat potrivita?
Diversitatea materialelor din care sunt facute
1. Bumbacul este un material natural, pur, confortabil si usor de intretinut (se spala, de obicei, la 40 de grade Celsius si se intinde cat mai bine cand este pus pe sarma, pentru o uscare rapida). Cu un raport calitate/pret extrem de bun, lenjeriile de pat din bumbac sunt cele mai cautate si se impart in diverse categorii, in functie tipul de bumbac utilizat in confectionarea acestora si in functie de densitate lui.
- Astfel, daca lenjeriile din bumbac 100% nu mai au nevoie de nicio descriere suplimentara, bumbacul satinat reprezinta un mix intre bumbac si satin si se caracterizeaza printr-o tesatura mai fina, un aspect usor lucios si un pret de achizitie rezonabil.
- Lenjeriile din bumbac Damasc sunt moi si sunt, de obicei, prima optiune a administratorilor de hoteluri sau pensiuni.
- Bumbacul creponat este diferit fata de restul materialelor prin textura. Lenjeriile din acest material sunt extrem de confortabile si se gasesc intr-o gama vasta de modele, culori si imprimeuri.
- Bumbacul egiptean este matasos, confortabil si neted, este usor de intretinut, permite pielii sa respire si are o rezistenta deosebita (poate fi folosit pana la 8 ani), potrivit homedesignlover.com
- Tesatura ranforce din bumbac are o densitate mai mare, iar firul este mai fin, nepieptanat. Lenjeriile de pat din bumbac ranforce au calitatile de a rezista mai mult la uzura, de a izola bine caldura, sunt usor de intretinut, confortabile si se pot folosi pe toata perioada anului (si in aceasta situatie, materialul este unul care "respira").
2. Ca si in cazul bumbacului, lenjeriile de pat din in permit pielii sa respire (asadar pot fi folosite in orice sezon) si au un o rezistenta ridicata la uzura. Datorita pretului ridicat pe care il au, sunt considerate produse de lux.
3. Tot din gama produselor de lux, dar cu un plus de eleganta si rafinament, se gasesc lenjeriile de pat din matase naturala. Aceste lenjerii, desi sunt extrem de placute la atingere si foarte racoroase, sunt ceva mai pretentioase la intretinere (spalare si calcare) si sunt destul de costisitoare
4. Lenjeriile de pat din fibra de bambus au atuul de a absorbi cu pana la 40% mai multa umiditate decat bumbacul. Astfel, lenjeriile de pat din bambus sunt recomandate mai ales celor care transpira mult in timpul somnului si sunt recomandate mai ales pentru noptile fierbinti de vara. Mai mult, testele realizate de specialisti au demonstrat ca acest material are proprietati antibacteriene, hipoalergice si de deodorizare. Cat despre textura, aceste lenjerii sunt fine si catifelate precum casmirul.
5. Satinul este si el un material loxos folosit in confectionarea lenjeliilor de pat elegante. Desi satinul este destul de pretentios, sensibil si nu foarte rezistenta in timp, are caractresticile de a fi extrem de confortabil, matasoas, racoroas si fluid, scriu cei de la designrulz.com.
6. Amestecul fibrei naturale (bumbac) cu fibra sintetica (poliester) a dat nastere unui material numit pollycotton , foarte raspandit in randul producatorilor de lenjerii de pat. Imprumutand calitati din ambele tabere (de la bumbac si de la poliester), este un material rezistent la uzura, usor de curatat, confortabil, accesibil din punct de vedere financiar, recomandat mai ales pentru primavara si toamna (cand noptile nu sunt excesiv de calduroase).
7. Lenjeriile de pat din vascoza (sau modal, un sortiment de matase artificiala) sunt preferate pentru puterea de absorbtie a umiditatii, pentru rezistenta la uzura si pentru confortul pe care il ofera acest material.
8. Poliesterul, acrilicul sau nailonul folosite in fabricarea lenjeriilor de pat au ca baneficii principale gradul ridicat de rezistenta si de intretinere al tesaturii, pretul mai accesibil si o varietate mai mare in ceea ce privsete designul (culori, imprimeuri etc.). Cu toate acestea, nu sunt foarte prietenoase cu pielea, nepermitand o circulatie optima a aerului prin tesatura.
Alte criterii de alegere a lenjeriei de pat
Densitatea tesaturii are un rol important in modul in care ne vom putea, sau nu, bucura de lenjeria de pat. O densitate mai mare a tesaturii inseamna o rezistenta mai mare la uzura si la intretinere, dar si o capacitate mai mare de a tine caldura.
De asemenea, dimensiunile lenjeriei vor fi alese in functie de dimensiunile saltelei, a pilotei si a pernelor. Cearsaful pentru pat trebuie sa acopere perfect salteaua, cel pentru pilota trebuie sa fie mai mare ca pilota, dar nu excesiv de mare, iar fetele de perna, sa fie cu 4-6 cm mai mari decat pernele.
Cusaturile duble ale lenjeriilor, finisajele estetice , culorile si imprimeurile sunt si ele detalii de care trebuie sa tinem cont daca ne dorim o lenjerie de pat cat mai potrivita.
Intretinerea lenjeliilor de pat
Pentru a ne bucura cat mai mult de beneficiile lenjeliilor de pat trebuie sa avem grija de ele intr-un mod corespunzator. Asadar, este important de tinut minte ca:
- La achizitionare, lenjeriile trebuie spalate chiar daca sunt noi, deoarece devin mai moi;
- Pentru protectia culorilor, lenjeriile se spala intoarse pe dos;
- Trebuie respectata temperatura de spalare mentionata pe eticheta;
- Detergentul si balsamul de rufe trebuiesc alese in functie de structura materialului lenjeriilor;
- Depozitarea si pastrarea lenjeliilor trebuie sa fie facuta in cele mai bune conditii;
- Calcarea lenjeliilor se face conform instructiunilor de pe eticheta.