Iti mai aduci aminte de dulciurile facute in casa din copilarile? Gustul lor delicios nu se poate compara cu nimic. Pentru ca tot se apropie sezonul sarbatorilor de iarna, ne-am gandit ca nu ar strica sa ne delectam cu unele dintre cele mai indragite ducliuri ale copilariei - fursecurile mamei si ale bunicii.
Iata cinci retete rapide, usoare si deliciose care te vor intoarce in timp:
- Fursecuri cu gem
Ingrediente: 300 g faina, 200 g unt gras moale, 100 g zahar, un ou, esenta vanilie, coaja unei lamai, un praf sare.
Mod de preparare: Untul se bate cu zaharul, sarea si esenta de vanilie. Se adauga oul si se incorporeaza faina. Aluatul se intinde pe blatul bine pudrat cu faina. Se decupeaza fursecurile cu o forma de prajiturele. Se secupeaza pe centru jumatate din fusecurile deja taiate, cu o forma mai mica.
Fursecurile se coc intr-o tava tapetata cu foaie de copt, in cuptorul incins, pentru 7-8 minute (pana se rumenesc putin). Fursecurile se lasa la racit, apoi se umplu cu gemul preferat pe fusecurile pline. Se acopera (ca un sandvis) cu fursecurile decupate pe centru. Se presara fursecurile cu zahar pudra.
- Fursecuri fragede rusesti
Ingrediente: 200 g unt, 50 g zahar pudra, 125 g miez nuca, 280 g faina, esenta vanilie, un praf sare.
Mod de preparare: Nucile se rumenesc intr-o tigaie pentru cateva minute, la foc mediu. Se lasa la racit, apoi se maruntesc. Toate ingredientele se pun intr-un castron incapator si se framanta cu mainile pana ce tot aluatul are o consistenta granuloasa. Se formeaza bile de 1-2 cm diametrul si pun pe o tava tapetata cu foaie de copt. Se dau la cuptor pentru 15-20 de minute, la 180 de grade (pana cand devin usor aurii). Se lasa la racit 4-5 minute, apoi se tavalesc prin zahar pudra.
- Piscoturi cu vanilie
Ingrediente: 200 g unt, 80 g zahar, 2 pliculete zahar vanilat, 250 g faina, 100 g migdale macinate, esenta de vanilie.
Mod de preparare: Untul alfalt la temperatura camerei se bate cu zaharul, esenta si zaharul vanilat. Se adauga migdalele coapte, curatate de coaja si macinate, apoi faina.
Se strange compozitia intr-o forma alungita si apoi se infasoara intr-o folie de plastic. Se lasa aluatul la frigider pentru 30 de minute.
Aluatul intarit taie in feliute de aproximativ1 cm grosime, apoi se ruleaza bucatile taiate intre palme sa se incalzeasca si modeleaza-le in forma de semiluna. Coace Piscoturile cu vanilie se coc pentru 15 minute la 170 grade.
- Fursecuri spritate
Ingrediente: 7 linguri zaharm 150 g unturam un ou mare+un galbenusm faina cat cuprindem 2 pliculete zahar vanilatm 1/2 lingurita praf de coptm un praf sare.
Mod de preparare: Se amesteca zaharul cu zaharul vanilat cu praful de copt si sarea. Se adauga oul si galbenusul, untura si amesteca. Se completeaza cu faina treptat, pana cand se obtine un aluat omogen si ferm, ce nu se lipeste de maini.
Aluatul, acoperit cu o folie de palstic, se da la rece 20 de minute. Se formeaza biscuitii spritati cu ajutorul unei forme speciale si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coc la 180 de grade, pentru 20-25 de minute.
- Fursecuri delicioase cu stafide
Ingrediente: 250 g faina, 2 lingurite praf de copt, 1 ou mare, 170 g unt, 120 g stafide, 170 g zahar, 4-5 linguri lapte, un praf sare, esenta de vanilie.
Mod de preparare: Se amesteca ingredientele uscate (faina, praful de copt, sarea). Separat, se bate untul moale pana devine cremos si se adauga zaharul si esenta de vanilie. Dupa 2 minute, se adauga oul si mixeaza in continuare. Ingredientele uscate se incorporeaza in compozitia de unt si mixeaza pana ce amestecul e omogen. Se completeaza aluatul cu 3 linguri de lapte, iar apoi se adauga si restul de lapte daca aluatul nu pare destul de moale). Se pun stafidele cat mai rasfirat in compozitie, amestecand cu o spatula, de jos in sus. Se formeaza fursecurile pe tava tapetata cu hartie de copt, la distante de 3-4 cm. Se dau fursecurile cu stafide la cuptor pentru 13-15 minute la 190 grade.