Creierul uman are mereu nevoie de exercitu. Combinand cele cinci simturi cu emotiile, ii oferim creierului noi experiente prin sporirea activitatii cerebrale. Cand se intampla acest lucru, sunt eliberate anumite substante care contribuie la imbunatatirea memoriei si la intarirea structurii celulelor sistemului nervos central. Exista, potrivit oamenilor de stiinta, anumite schimbari minore in rutina noastra zilnica care ne pot asigura imbunatatirea capacitatii cerebrale.
Haideti sa le descoperim.
- Spalatul pe dinti cu mana nedominanta
Daca sunteti dreptaci, spalati-va pe dinti cu mana stanga. Si invers. Studiile au demonstrat ca in acest mod, se produce o expansiune rapida si substantiala a cortexului care controleaza si prelucreaza informatiile tactile din mana. Folositi mana nedominanta si cand deschideti tubul si aplicati pasta pe periuta.
- La dus
Incercati sa tineti ochii inschisi cand faceti dus. Reglati temperatura apei, aplicati gelul de dus, samponul si clatiti-va cu ochii inschisi. Este un mic joc pentru creier care se va 'bucura' de texturile variate care se simt cu ajutotul mainilor.
- Schimbati obiceiurile matinale
Cercetarile facute pe baza imagisticii cerebrale au scos la iveala faptul ca obiceiurile noi solicita zone mai ample ale cortexului si astfel, activitatea creierului creste. Rutina si automatismele duc la scaderea activitatii cerebrale. Inversati ordinea obiceiurilor matinale. Daca, de exemplu, dimineata obisnuiti sa va treziti, sa beti cafeaua in halat, apoi sa facet dus, sa urmariti jurnalul matinal si sa va pregtaiti pentru munca, incercati sa faceti lucrurile in alt mod - trezire, dus, imbracat pentru munca si apoi cafea, de exemplu. Si puteti schimba si postul preferat de stiri.
- Intoarceti obiectele cu susul in jos
Cand priviti un obiect, un borcan sa zicem, asezat normal pe masa, partea stanga a creierului reactioneaza instant, il recunoaste si va indreapta atentia spre altceva. Daca borcanul ar fi cu susul in jos, partea dreapta a creierului ar incerca sa desluseasca ce se intampla cu el. Intoarceti invers tablouri, ceasul desteptator sau calendarul, de exemplu.
- Schimbati locul la masa
De obicei, cand o familie mananca impreuna, fiecare are un loc bine stabilit. Oferiti-i creierului noi experiente schimbandu-va locul la masa. Daca modificati si locul solnitelor de sare si piper, este si mai bine.
- Mai multa atentie asupra simtului olfactiv
Probabil nu tineti minte cand ati inceput sa asociati mirousul cafelei cu inceputul de zi, nu? Incercati sa faceti noi asocieri ale diferitelor mirosuri cu fel de fel de activitati.
- Jucati-va cu monede
Creierul se foloseste de detalii vizuale pentru catalogarea obiectelor. Daca veti folosi simtul tactil pentru distingerea obiectelor, va creste activitatea in mai multe zone corticale care proceseaza informatiile tactile, sporind astfel intensitatea sinapselor. La fel cum se intampla cu persoanele care isi pierd vazul si invata sa distinga literele alfabetului Braile, creierul lor oferindu-le mai multe cai de prelucrare a imaginilor fine. Tinte-ti la indemana cateva monede si cand aveti un pic de timp liber incercati sa distingeti inscriptiile si simbolurile acestora doar cu ajutorul degetelor.
- Lasati-va imaginatia sa zburde
Fortati-va creierul sa perceapa in mod diferit un anumit obiect. Alegeti un obiect banal - o palma de muste, sa zicem - si incercati sa o asociati cu 10 alte obiecte care ii seamana. In cazul nostru, palma de muste ar putea fi o racheta de tenis, un microfon, o lopata, o vioara, un evantai etc.
- Socializati mai mult
S-a demonstrat de nenumarate ori ca privarea de activitate sociala are efecte negative asupra ablitatilor cognitive, potrivit rd.com. Relationati mai mult in timpul zilei cu persoanele care se afla imprejur. Daca va este sete, de exemplu, cumparati ceva de baut de la magazin, si nu de la un automat in care doar bagati o moneda si asteptati sa cada sucul/apa.
- Incercati gusturi noi
Simtul olfactiv poate distinge milioane de miresme prin intermediul receptorilor nazali. Exista o legatura directa intre centrul emotional al creierului si mirosuri, asadar nu ezitati sa testati feluri de mancare complet noi, cu arome si gusturi care nu va sunt familiare.
- Mai multe activitati artistice
Activitatile artistice activeaza partile emotionale ale cortexului central. Cand creati ceva artistic, incep sa aiba loc procese de gandire diferite si activitatea creierului se intensifica deoarece va concentrati atentia asupra tuturor simturilor, a formelor, culorilor, texturilor si emotiilor.